current views are: 2

5 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:22

Σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

Σε συμφωνία για εκεχειρία κατέληξαν οι αυτονομιστές αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία και οι αρχές του Κιέβου.

Δημοσίευση 13:22’
αρθρο-newpost

Σε συμφωνία για εκεχειρία κατέληξαν οι αυτονομιστές αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία και οι αρχές του Κιέβου.

Σε συμφωνία για εκεχειρία κατέληξαν οι αυτονομιστές αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία και οι αρχές του Κιέβου.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 18:00 (τοπική και ώρα Ελλάδας), ενώ την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax και επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τους αυτονομιστές, μέσω των λογαριασμών τους στο twitter.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι από αύριο θα αρχίσει η ανταλλαγή αιχμαλώτων των δύο πλευρών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΟΑΣΕ Χέιντι Ταλιαβίνι χαιρέτισε τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «καλά νέα».

Αλλά και στο πεδίο των μαχών φαίνεται ότι τα πράγματα άρχισαν να καταλαγιάζουν. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Οι θετικές εξελίξεις και το σχέδιο Πούτιν

Οι δύο πλευρές, μαζί με αντιπροσώπους της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας στο Μινσκ ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία. 

Υπενθυμίζεται πως η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ποροσένκο στις 3 Σεπτεμβρίου, υπήρξε η απαρχή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα στα ανατολικά. 

Έπειτα από αυτό, ο πρόεδρος της Ρωσίας εκπόνησε ένα σχέδιο επτά σημείων που αποτέλεσε βάση των διαπραγματεύσεων. 

Το σχέδιο έθετε ως βασική προτεραιότητα το να μπει τέλος στις επιχειρήσεις τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πού​τιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία​, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

Μένει να αποδειχθεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας, καθώς παρόμοιες πρωτοβουλίες κατά το παρελθόν δεν καρποφόρησαν. Με δεδομένη και την πίεση που ασκείται  στον Ποροσένκο από αρκετούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης του για σκλήρυνση της στάσης του στα ανατολικά, ακόμα δεν είναι σίγουρη η επιτυχία του εγχειρήματος.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.


σχετικα αρθρα