Πλούσια σε θέματα και «πονοκεφάλους» ήταν η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με τους ηγέτες των κρατών – μελών να προχωρούν σε μία σειρά αποφάσεις. 

Η Ουκρανική κρίση, η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και η διεύρυνση της συμμαχίας τέθηκαν επί τάπητος.

Πρώτη και βασικότερη απόφαση, είναι η απόφαση για λήψη μέτρων από τα κράτη – μέλη ώστε να οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν σε ορίζοντα δεκαετίας το ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας.  

Τα μέλη του Συμφώνου που τηρούν ήδη το ποσοστό-στόχο όσον αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες, όπως οι ΗΠΑ της Αμερικής και η Βρετανία, θα επιδιώξουν να το διατηρήσουν σε αυτό το επίπεδο.

Αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στη... Μόσχα

Την ίδια ώρα, σειρά αποφάσεων ελήφθησαν με το βλέμμα στραμμένο στα ανατολικά. Αφενός αποφασίστηκε ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής. Όπως διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, θα υπάρχει μία συνεχής παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων εκεί, η οποία θα είναι κυλιόμενη.

Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP) της συμμαχίας στέλνει το σαφές μήνυμα πως «το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε η δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης – στο μέγεθος ταξιαρχίας- που θα αριθμεί από 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, εξοπλισμένη με οχήματα και αεροσκάφη, η οποία θα μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε παραστεί ανάγκη σε άμεσο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να καθησυχαστούν χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό συνασπισμό, όπως η Πολωνία και ιδίως οι χώρες της Βαλτικής—η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του NATO ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι εάν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στις ψηφιακές υποδομές ενός κράτους-μέλους της συμμαχίας, αυτό θα θεωρηθεί επίσης μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας και πιθανόν θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια επέκταση της εντολής της συμμαχίας για την αντιμετώπιση νέων απειλών που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υποδομές —χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.ο.κ.— χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.

Επιπλέον ο Ράσμουσεν διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η προσπάθεια ένταξης της Γεωργίας στο NATO, ενώ επέμεινε στο ότι καμιά «τρίτη χώρα» δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην εισδοχή οποιουδήποτε κράτους στο Σύμφωνο. «Η πόρτα του NATO παραμένει ανοιχτή», σημείωσε.

Όσον αφορά  το Ισλαμικό Κράτος, οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνόδου απηύθυναν έκκληση για συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού που θα «καταστρέψει» την τζιχαντιστική οργάνωση.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό που θα αποδυναμώσει και τελικά θα καταστρέψει την απειλή την οποία εκπροσωπεί το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχαν με τους ομολόγους τους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Αυστραλίας, της Δανίας και του Καναδά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Τζον Κέρι, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου.