current views are: 2

5 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:23

Εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία – Τι συμφώνησαν Κίεβο και αυτονομιστές

Σε ισχύ τέθηκε από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα στην ανατολική Ουκρανία η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ μεταξύ των αυτονομιστών και του Κιέβου. 

Δημοσίευση 17:23’
αρθρο-newpost

Σε ισχύ τέθηκε από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα στην ανατολική Ουκρανία η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ μεταξύ των αυτονομιστών και του Κιέβου. 

Σε ισχύ τέθηκε από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα στην ανατολική Ουκρανία η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ μεταξύ των αυτονομιστών και του Κιέβου. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται ανταλλαγή αιχμαλώτων καθώς και υποχώρηση των δυνάμεων τους από την εμπόλεμη ζώνη, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),  Χάιντι Ταλιαβίνι.

«Εξακολουθήσαμε τις διαβουλεύσεις και καταλήξαμε σε πολλές συμφωνίες», είπε η Ταλιαβίνι, εξηγώντας πως τα μέρη συμφώνησαν «σε εκεχειρία», σε μια συμφωνία «για την υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων» των δύο πλευρών από τα μέτωπα, την «πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια» και μια «ανταλλαγή αιχμαλώτων βάσει της αρχής ‘όλοι για όλους’», είπε, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η υποχώρηση των δυνάμεων και ιδίως των βαρέων όπλων από τα μέτωπα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, πως οι αιχμάλωτοι ενδέχεται να απελευθερωθούν ακόμη και αύριο, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ.

Δώδεκα βήματα

Όπως επεσήμανε ο Ποροσένκο συμφωνήθηκαν 12 βήματα —συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών— για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

«Αναμένουμε, στο πολύ εγγύς μέλλον, την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανότατα θα γίνει αύριο», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Ο ίδιος είπε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία. 

Ακόμη, είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε μια αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Ανοιχτά ζητήματα

Εκπρόσωπος των ανταρτών από την πλευρά του επεσήμανε πως δεν συζητήθηκε το καθεστώς των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα.

Αλλά και στο πεδίο των μαχών φαίνεται ότι τα πράγματα άρχισαν να καταλαγιάζουν. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Μένει να αποδειχθεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας, καθώς παρόμοιες πρωτοβουλίες κατά το παρελθόν δεν καρποφόρησαν. Με δεδομένη και την πίεση που ασκείται  στον Ποροσένκο​ από αρκετούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης του για σκλήρυνση της στάσης του στα ανατολικά, ακόμα δεν είναι σίγουρη η επιτυχία του εγχειρήματος.


σχετικα αρθρα