Μια ήσυχη νύχτα πέρασαν οι κυριότερες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ χθες το απόγευμα μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου φαίνεται ότι αντέχει, αν και το Κιεβο καταγγέλλει σποραδικές παραβιάσεις.

Στο Ντονέτσκ, την περιφερειακή πρωτεύουσα και προπύργιο των ανταρτών «η νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο ήταν ήρεμη», σύμφωνα με μια ανακοίνωση των δημοτικών αρχών. «Δεν λάβαμε καμία πληροφορία για πυρά ή εκρήξεις στην πόλη» ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή.

Στη Μαριούπολη, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα όπου είχε μετατοπιστεί τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο των συγκρούσεων, η κατάσταση ήταν επίσης ήρεμη. Δύο εθελοντές της ταξιαρχίας του Αζόφ που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών επιβεβαίωσαν ότι δεν ακούστηκε κανένας «ύποπτος» θόρυβος κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι εκπληκτικό» είπε χαρακτηριστικά ο ένας από αυτούς.

Ανώτατος ουκρανός αξιωματούχος, ωστόσο, κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Αντρίι Λισένκο, είπε στους δημοσιογράφους: «Καταγράψαμε μία σειρά από προκλήσεις από την πλευρά των ανταρτών. Άνοιξαν πυρ εναντίον των αντιτρομοκρατικών μας μονάδων σε 28 περιπτώσεις (την Παρασκευή) και δέκα από αυτές σημειώθηκαν μετά την εκεχειρία».

Το Κίεβο και οι αντάρτες υπέγραψαν την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας μια συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 2.600 ανθρώπους τους τελευταίους πέντε μήνες.