Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς το βράδυ του Σαββάτου οι  ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά πυροβολικού κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters άκουσε παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το Σάββατο στα ανατολικά της Μαριούπολης, όπου την τελευταία εβδομάδα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση, ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού... δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε Ουκρανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ, το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης, είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Την ίδια ώρα, στρατιωτική άσκηση στη Λετονία ως τμήμα μιας μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση στις χώρες της Βαλτικής την Πολωνία και τη Γερμανία κάνει το ΝΑΤΟ.

Συνολικά, 2.000 στρατιώτες από εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην επταήμερη άσκηση που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα και φέρει την κωδική ονομασία Σταθερό Ακόντιο 2.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους λαούς μας ότι είμαστε σε θέση να τους προστατεύσουμε», δήλωσε ο στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντόμρος διοικητής της στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Μπρουνσούν της Ολλανδίας ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση. 

Από την Παρασκευή το βράδυ περίπου 500 αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο Λιελβάρντε, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονία μαζί με εκατοντάδες οχήματα και αεροσκάφη ως τμήμα της άσκησης που ουσιαστικά προσομοιώνει την ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε μια άλλη χώρα σε κατάσταση κρίσης.