Εξαιρετικά εύθραυστη αποδεικνύεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία καθώς τόσο στο Ντονέσκ όσο και στη Μαριούπολη παρατηρήθηκαν χθες και σήμερα παραβιάσεις.

Παρατεταμένες εκρήξεις ακούγονταν το πρωί από μια περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι βλέπει πυκνό καπνό στον ουρανό.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και η ίδια η πόλη είναι στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο.

«Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη», πρόσθεσε.

Εκρήξεις σημειώθηκαν και στη Μαριούπολη χθες το βράδυ, όπου αναφέρθηκε παραβίαση της εκεχειρίας καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά. Από τις αψιμαχίες σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν ακόμη τρία άτομα.

Νωρίς το πρωί, η κατάσταση στην πόλη ήταν ξανά ήσυχη όμως στην ανατολική είσοδο της πόλης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη. Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές.

Ένας κάτοικος είπε ότι καταστράφηκε επίσης ένα βενζινάδικο και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη από τα καύσιμα των δεξαμενών του.