Την Τετάρτη πρόκειται να παρουσιάσει τη στρατηγική του ενώπιον του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία με στόχο να «περιγράψει ποιό θα είναι το σχέδιο» και την Τρίτη θα συναντήσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για να τους ζητήσει τη στήριξή τους.

«Θέλω απλά ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τη φύση της απειλής και με ποιόν τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε και να έχει εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του σε εκπομπή του NBC.

Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι δεν έχουμε πληροφορίες για απειλές στην πατρίδα μας» από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά η οργάνωση έχει προσελκύσει ξένους τζιχαντιστές από δυτικές χώρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ «ανενόχλητοι».

Ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ή στη Συρία λέγοντας «δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο με τον πόλεμο στο Ιράκ» και περιέγραψε τις προσπάθειες που κατέβαλε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία για τον σχηματισμό συμμαχίας.

Αυτή θα είναι «παρόμοια με το είδος της εκστρατείας αντιτρομοκρατίας την οποία πραγματοποιούμε συστηματικά τα τελευταία πέντε, έξι, επτά χρόνια», είπε.