Ένα πειραματικό φάρμακο λαμβάνει ένας Αμερικανός 51 ετών που έχει μολυνθεί με τον θανατηφόρο ιό Έμπολα.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, στον 51χρονο χορηγείται ένα πειραματικό φάρμακο, ως μέρος της θεραπείας του σε νοσοκομειακό κέντρο στη Νεμπράσκα.

Ο δρ Φιλ Σμιθ διευθυντής της μονάδας βιολογικής ιατρικής στο ιατρικό κέντρο Ομάχα της Νεμπράσκα είπε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά σημείωσε ότι δεν πρόκειται για το έως τώρα γνωστό φάρμακο ZMapp που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία δύο άλλων αμερικανών ασθενών που επίσης είχαν προσβληθεί από την ασθένεια και πλέον είναι καλά. 

Ο ασθενής ονομάζεται Ρίκ Σάκρα είναι γιατρός και εργαζόταν στη Λιβερία της Δυτικής Αφρικής ως ιεραπόστολος, όταν διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Έφτασε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Νεμπράσκα, την περασμένη Παρασκευή. Οι γιατροί του είπαν ότι τα πρώτα σημάδια της θεραπείας που ακολουθεί είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πουν αν θα ανακάμψει πλήρως. Ο ασθενής πάντως είναι σε καλή κατάσταση και μάλιστα επικοινώνησε με την οικογένειά του μέσω τηλεδιάσκεψης δύο φορές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νεμπράσκα διαθέτει ειδική μονάδα σχεδιασμένη για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα. Η μονάδα στελεχώνεται με ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες που ετοιμάζονται χρόνια για καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουν με τον ιό Έμπολα.