Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να επισκεφθεί τον Νοέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο πάπας φέρεται να εξέφρασε τη σχετική επιθυμία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Ρώμης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ανταποδώσει την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Ρώμη, επισκεπτόμενος το Φανάρι κατά τη διάρκεια της εορτής τού ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Αποστόλου Ανδρέα. Συνεχίζει έτσι την παράδοση που δημιουργήθηκε μετά την επίσημη επανέναρξη της επικοινωνίας των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, το 1964.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, συνδυάζεται και με επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας την Άγκυρα, όπου ο Πάπας θα έχει επαφές και με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, με την ιδιότητα του αρχηγού του κράτους του Βατικανού.

Η επίσημη επιβεβαίωση της επίσκεψης αναμένεται μόλις εγκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι ο Πάπας θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα επισκεφθεί τον νέο Τούρκο Πρόεδρο.

Να σημειωθεί πως θα είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2014 που ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.