Καταγγελίες για βιαιότητες στη Σομαλία από τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης διατύπωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε έκθεση του το HRW, τονίζει ότι «οι στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης, μέσω σομαλών ενδιάμεσων, χρησιμοποίησαν διάφορες τακτικές, περιλαμβανόμένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, για να εξαναγκάσουν ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια σε σεξουαλικές δραστηριότητες». 

«Επίσης», αναφέρεται στην έκθεση «βίασαν και προέβησαν σε σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που πήγαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή νερό στις βάσεις της Amisom».

Οι χώρες που έχουν αποστείλει στρατεύματα, η Αφρικανική Ένωση και οι χορηγοί που χρηματοδοτούν την Amisom θα πρέπει να διερευνήσουν επειγόντως τις καταχρήσεις αυτές και να ενισχύσουν τις διαδικασίες στη Σομαλία για να αποδοθεί δικαιοσύνη», σημειώνει η ΜΚΟ.

Η έκθεση των 71 σελίδων έχει τίτλο «η εξουσία που έχουν οι άνδρες αυτοί πάνω μας: σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση από τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία». Το Παρατηρητήριο διεξήγαγε έρευνες στη Σομαλία, την Ουγκάντα και το Μπουρούντι.

Βασίζεται σε μαρτυρίες 21 σομαλών γυναικών και κοριτσιών που δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης από το 2013, σε δύο βάσεις του Μογκαντίσου από στρατιώτες της Ουγκάντας ή του Μπουρούντι που υπηρετούν στην Amisom. Η έκθεση στηρίζεται επίσης σε δηλώσεις περισσότερων από 30 μαρτύρων, ξένων παρατηρητών, στρατιωτών και αξιωματούχων των χωρών που έχουν στείλει στρατεύματά τους.