Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία, σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε περίπτωση νέων κυρώσεων, η Ρωσία θα απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να υποστούν υψηλές επιβαρύνσεις.

«Στην περίπτωση κυρώσεων που θα συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα ή που θα προβλέπουν νέους περιορισμούς στον χρηματοοικονομικό μας τομέα, θα πρέπει να απαντήσουμε με ασύμμετρο τρόπο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της ρωσικής εφημερίδας Βενταμόστι.

«Θεωρούμε δεδομένο ότι διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας και για αυτόν το λόγο ο ουρανός πάνω από τη Ρωσία είναι ανοικτός για διελεύσεις», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

«Όμως εάν μας επιβάλουν περιορισμούς, εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Εάν οι αερομεταφορείς των δυτικών χωρών πετάνε εκτός του εναέριου χώρου μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση πολλών εταιρειών που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης», προσέθεσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δε βοηθούν στην αποκατάστασης της ειρήνης στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ ο οποίος έκρινε ότι δεν εξηγούνται παρά μόνο από «την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η ισχύς στις διεθνείς σχέσεις».

Επιπλέον, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις είναι πάντα «αμφίδρομες» και ότι «εκείνος που επιβάλει κυρώσεις πρώτος καταδικάζει τον εαυτό του σε περιορισμούς» ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία «δεν ξεκίνησε» όλο αυτό και «εδώ και πολύ καιρό έχει επιδείξει υπομονή».

Συνεδριάζουν οι «28» για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζουν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό.

"Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη", δήλωσε διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.