«Μη βιώσιμο» είναι το διευρυνόμενο χάσμα στις ΗΠΑ ανάμεσα στους πιο πλούσιους, τη μεσαία και την κατώτερη τάξη, αλλά είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Μια οικονομία που κάνει τη μισή δουλειά»  της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών –ιδιαίτερα των μεγαλύτερων– δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια σκηνή μετά την οικονομική κρίση, αλλά προστίθεται πως οι εργάτες είναι πιθανό να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και επιδόματα.

«Υποστηρίζουμε πως μια τέτοια απόκλιση δεν είναι βιώσιμη», σημειώνεται στην έκθεση.

Το 47% αυτών που απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν πως μέσα στα τρία επόμενα χρόνια αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι ταυτόχρονα λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς και λιγότερο ικανές να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα, έναντι 33% που πιστεύουν το αντίθετο.

Το Χάρβαρντ καλεί τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων να βοηθήσουν να λυθεί το ζήτημα του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων μέσω της δουλειάς για να στηριχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και μέσω της ανάπτυξης των υποδομών στις μεταφορές, μεταξύ άλλων πραγμάτων.

«Οι πολίτες που προκόβουν γίνονται πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι, πιο πρόθυμοι καταναλωτές και ισχυρότεροι υποστηρικτές των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων», τονίζεται στην έκθεση. «Οι πολίτες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά, σφιχτοχέρηδες στο ταμείο και κατά των επιχειρήσεων στην κάλπη», προστίθεται.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε έρευνα μεταξύ 1.947 αποφοίτων της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ απ' όλο τον κόσμο και κατέγραψε προβλήματα στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις υποδομές των μεταφορών και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.