current views are: 1

8 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:55

Νέα επικοινωνία Πούτιν – Ποροσένκο και αψιμαχίες στο Ντονέτσκ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πέτρο Ποροσένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 17:55’
αρθρο-newpost

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πέτρο Ποροσένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πέτρο Ποροσένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας οι δύο συζήτησαν μέτρα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ειρηνική διευθέτηση των αιματηρών συγκρούσεων στην περιοχή.

Η συνομιλία διεξάγεται στη σκιά συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στο Ντονέτσκ και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της πόλης.

Εκεί σημειώνεται ανταλλαγή πυρών μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να διαφύγουν από τον κλοιό που έχουν σχηματίσει οι φιλορώσοι. Οι αυτονομιστές δεν τους αφήνουν, εκτιμώντας ότι στο πλευρό των ουκρανών βρίσκονται και Πολωνοί, κάτι που επιθυμούν να διαπιστώσουν, ενώ οι στρατιώτες προσπαθούν να διαφύγουν με τον οπλισμό τους.

Στο μεταξύ, ουκρανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι αυτονομιστές απελευθέρωσαν 650 πρόσωπα που είχαν αιχμαλωτίσει.

Ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας είπε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαριούπολη, ότι το Κίεβο «πέτυχε να απελευθερωθούν 1.200 πρόσωπα» (σ.σ. και όχι 12.000 όπως αναφέρθηκε εκ παραδρομής) μετά τη σύναψη της εκεχειρίας στο Μινσκ.

Όπως ανέφερε όμως μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία, ο Ποροσένκο αναφερόταν στον συνολικό αριθμό των προσώπων που έχουν πιάσει αιχμαλώτους οι αντάρτες.

Ωστόσο ο Ποροσένκο δεν διευκρίνισε εάν αυτό έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε με τους αυτονομιστές στο Μινσκ.

Ακόμη, δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε με το NATO τα κράτη-μέλη του Συμφώνου να προμηθεύσουν απευθείας με οπλισμό την Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε σήμερα ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη.

«Γενικά η εκεχειρία τηρείται, αν και παραμένει ακόμη επισφαλής», επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ.


σχετικα αρθρα