Πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο ζητούν αλλαγή στην παγκόσμια πολιτική για τα ναρκωτικά

Ανάμεσά τους και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους ζητά μεταξύ άλλων την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών.

Τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική των Ναρκωτικών ζητούν πλήρη αναμόρφωση του παγκόσμιου καθεστώτος απαγόρευσης των ναρκωτικών με τις προσπάθειες να επικεντρωθούν στην πρόληψη της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων και όχι στη συνέχιση της ποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών.

Μέλη της επιτροπής είναι μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο πρώην πρόεδρο του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Σέζαρ Γκαβίρια, η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Ρουθ Ντρέιφους και ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Virgin Group Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό των τιμωρητικών πολιτικών για τα ναρκωτικά, όπως ο χρόνος φυλάκισης για τους μη βίαιους χρήστες και για τους χρήστες χαμηλού βιοτικού επιπέδου και καλεί να υπάρξει προώθηση των πόρων στην πρόληψη και τη θεραπεία από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.