current views are: 2

9 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:39

Πόρισμα – «φωτιά» για την πτήση MH17: Καταρρίφθηκε από «πολυάριθμα αντικείμενα»

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα το πόρισμα, σχετικά με τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 08:39’
αρθρο-newpost

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα το πόρισμα, σχετικά με τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα το πρώτο πόρισμα των ερευνών, σχετικά με τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία. 

Σύμφωνα με την αναφορά των ολλανδών εμπειρογνωμόνων, το αεροπλάνο χτυπήθηκε από «πολυάριθμα αντικείμενα», με υψηλό ενεργειακό φορτίο, τα οποία το «διαπέρασαν με μεγάλη ταχύτητα», με αποτέλεσμα αυτό να διαλυθεί.

«Η πτήση MH17 του Μπόινγκ 777-200 της Malaysia Airlines διαλύθηκε εν πτήσει, πιθανόν ως αποτέλεσμα δομικών ζημιών που προκλήθηκαν από μεγάλο αριθμό αντικειμένων ‘υψηλής ενέργειας’ που διαπέρασαν το αεροπλάνο από το εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Επιπλέον, η αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ολλανδικό Διοικητικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη τεχνικού ή ανθρώπινου λάθους». Μάλιστα, όπως σημειώνεται,  η πτήση εξελίχθηκε «όπως προβλεπόταν», πριν λάβει τέλος «με ξαφνικό τρόπο». Μια έκρηξη εν πτήσει εξηγεί «το ξαφνικό τέλος της καταγραφής των δεδομένων στα μαύρα κουτιά, την απώλεια της επαφής με τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας και την ταυτόχρονη εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ», διαβεβαίωσαν επίσης οι εμπειρογνώμονες.

Το συμπέρασμα του πορίσματος είναι ότι για την πτώση του Boeing της Malaysia Airlines ευθύνεται «εξωτερικός παράγοντας». Με λίγα λόγια, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Ωστόσο στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων δεν καταλογίζεται πουθενά ευθύνη. Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται επίσης ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα ακριβή αίτια της συντριβής.

Η έρευνα των εμπειρογνωμόνων βασίστηκε σε δεδομένα από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, δορυφορικές φωτογραφίες και συνομιλίες των πιλότων με πύργους ελέγχου.

 Το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τους αντάρτες ότι κατέρριψαν το Boeing, εκτοξεύοντας έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ενώ η Μόσχα έκανε από την πλευρά της λόγο για έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Υπενθυμίζεται πως η πτήση MH17 εκτελούσε την πτήση από Άμστερνταμ για Κουάλα Λουμπούρ και σε αυτό επέβαιναν 298 άτομα, οι περισσότεροι από αυτούς Ολλανδοί.

Φιλορώσοι: Δεν διαθέτουμε τέτοια όπλα

Την ίδια ώρα, ένας από τους κύριους αρχηγούς των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας επανέλαβε σήμερα ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν όπλα που θα μπορούσαν να έχουν καταρρίψει το Boeing.

«Δεν μπορώ να πω παρά ένα πράγμα: απλούστατα δεν έχουμε τεχνικό εξοπλισμό ικανό να καταρρίψει ένα Μπόινγκ, περιλαμβανομένου αυτού του μαλαισιανού αεροπλάνου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.


σχετικα αρθρα