Νέες κυρώσεις υιοθέτησαν χθες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, οι οποίες θέτουν στο στόχαστρο τους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.

Οι κυρώσεις σύμφωνα με διπλωμάτες θα τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση και δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ωστόσο ενδέχεται  είτε να «ακυρωθούν» είτε να ενισχυθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία. 

Το  δελτίο πληροφόρησης Europolitics που επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των δημόσιων ρωσικών τραπεζών σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. 

Επιπλέον, οι ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ. Τα νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή όχι μόνο στις πέντε δημόσιες ρωσικές τράπεζες αλλά και στους «άλλους δημόσιους οργανισμούς που επιχειρούν στους τομείς του στρατιωτικού υλικού και του πετρελαίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft καθώς και το σχετικό τμήμα της Gazprom αποτελούν τον κύριο στόχο των κυρώσεων.

Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης αναφέρει ότι «αλλάξαμε προσέγγιση επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στην πώληση όλων των ειδών διπλής χρήσης στις εταιρείες που λειτουργούν στο ρωσικό τομέα στρατιωτικού υλικού». 

Επιπλέον, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση θεώρησης εισόδου και «πάγωμα» της περιουσίας 24 προσώπων.