Το χρηματικό ποσό των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων έδωσε η Βενεζουέλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προκειμένου να παραλάβει όπλα από τη Ρωσία. Στην αποκάλυψη αυτή προέβει σήμερα στέλεχος της κρατικής ρωσικής εταιρείας εξαγωγής όπλων Rosoboronexport.

"Ένα μέρος των συμβολαίων έχει ήδη εκτελεστεί, τα άλλα είναι σε εξέλιξη. Το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλο. Την τελευταία τετραετία εξοπλισμός αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων υπήρξε αντικείμενο των συμβολαίων", είπε ο Σεργκέι Λαντίγκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Λαντίγκιν διευκρίνισε ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την παράδοση των καταδιωκτικών και των ελικοπτέρων που αγόρασε το Καράκας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή μιας τεχνικής κεντρικής βάσης και ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης. "Γιατί αγοράζει τόσα όπλα η Βενεζουέλα; Επειδή ήρθε η ώρα να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της", εξήγησε.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες στο παρελθόν για τα όπλα που πουλά η Μόσχα στο Καράκας. Μόνο το 2009 η Βενεζουέλα παρήγγειλε εκατό άρματα μάχης και ισάριθμους πυραύλους εδάφους-αέρος. Παλαιότερα είχε υπογράψει συμβόλαια για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Σουχόι, 50 μαχητικών ελικοπτέρων και 100.000 όπλων Καλάσνικοφ.