Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά από επτά χρόνια στην εξουσία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ο οποίος αναμένεται ότι θα την κάνει δεκτή την Πέμπτη, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Βέλγου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Ως η πιθανότερη διάδοχός του στην πρωθυπουργία εμφανίζεται η Εύα Κόπατς, νυν πρόεδρος της Δίαιτας (κοινοβούλιο) και στενή σύμμαχός του. Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάντως, το κόμμα του Τουσκ και το μικρό Αγροτικό Κόμμα (PSL) την  έχουν ήδη προτείνει για την πρωθυπουργία.

Ο πρόεδρος της χώρας θα έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες —το αργότερο μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου— προκειμένου να ορίσει τον διάδοχο του Τουσκ. Πιθανολογείται όμως ότι θα το κάνει νωρίτερα, δεδομένου ότι μετά τις 20 του μηνός θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη αρχικά στην Ολλανδία και κατόπιν στις ΗΠΑ.

Η εκλογή του Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρήθηκε στην Πολωνία ως μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και τα ποσοστά του κόμματός του, της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας Πολιτών (PO) σημείωσαν σαφή άνοδο στις δημοσκοπήσεις ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το ποσοστό του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος PiS.