Περισσότερα από 8 τρισ. δολάρια (!) ετησίως κοστίζει η ενδοοικογενειακή βία σε όλον τον πλανήτη.

Μάλιστα σύμφωνα με έκθεση της Άνκε Χέφερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τζέιμς Φίρον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ από αυτό το φαινόμενο σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι από όσους οι πόλεμοι!

«Για κάθε νεκρό στο πεδίο των εμφυλίων πολέμων, αντιστοιχούν σχεδόν εννέα άνθρωποι που σκοτώνονται σε διαπροσωπικές διαμάχες» σημειώνουν στην έκθεσή τους η Άνκε Χέφερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Τζέιμς Φίρον τους Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Οι συγγραφείς κάλεσαν τον ΟΗΕ να στρέψει την προσοχή του ενδοοικογενειακή βία που συνήθως δεν προκαλεί το ενδιαφέρον όπως οι ένοπλες συγκρούσεις όπου κι αν γίνονται, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία.

Από τις οικογενειακές διενέξεις μέχρι τους πολέμους, οι δύο ερευνητές εκτιμούν ότι όλη η βία σε παγκόσμιο επίπεδο στοιχίζει 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, κυρίως σε απώλεια οικονομικής παραγωγής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 20-25 χώρες ξέσπασαν εμφύλιοι πόλεμοι που κατέστρεψαν τις τοπικές οικονομίες και στοίχισαν σχεδόν 170 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ανθρωποκτονίες, κυρίως με δράστες άνδρες, που δεν σχετίζονται με τη βία στο σπίτι, στοίχισαν 650 δισ. δολάρια.

Τα ποσά αυτά ωστόσο είναι ασήμαντα μπροστά στα 8 τρισεκατομμύρια που στοιχίζει η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με την μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία της Unicef, σχεδόν 290 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα βίας στην προσπάθεια των γονιών να τα «πειθαρχήσουν». Βασιζόμενοι στο εκτιμώμενο κόστος των τραυματισμών και των υπηρεσιών πρόνοιας οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μη θανατηφόρα κακοποίηση παιδιών στερεί το 1,9% του ΑΕΠ σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και έως και το 19% του ΑΕΠ στην υποσαχάρια Αφρική όπου η σκληρή πειθαρχία αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο.

Ο Μπγιορν Λόμποργκ, επικεφαλής του Consensus Center της Κοπεγχάγης, για λογαριασμό του οποίου έγινε η μελέτη, τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή βία πολύ συχνά παραβλέπεται, όπως για παράδειγμα τα τροχαία δυστυχήματα προσελκύουν πολύ λιγότερο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης απ' ότι τα αεροπορικά δυστυχήματα αν και στα πρώτα σκοτώνονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι ετησίως.