Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ' έδωσε σήμερα χάρη σε 190 κρατούμενους, ανάμεσά τους και σε ισλαμιστές πολιτικούς κρατούμενους, σε απάντηση σε ένα υπόμνημα το οποίο του δόθηκε από το εθνικό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Αυτή η χάρη αφορά μεταξύ άλλων και 6 γνωστούς μετριοπαθείς ισλαμιστές. Ανάμεσά τους είναι και ο Μουστάφα Μοατάσιμ, επικεφαλής του κόμματος αλ Μπάντιλ αλ Χάνταρι το οποίο διαλύθηκε με κυβερνητικό διάταγμα τον Φεβρουάριο του 2008.

Αυτοί οι 6 ισλαμιστές είχαν καταδικαστεί στο πλαίσιο της υπόθεσης του βελγομαροκινού Αμπντελκαντέρ Μπελιράζ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διεύθυνε ένα εξτρεμιστικό δίκτυο στο οποίο ανήκαν 35 μέλη και τον Ιούλιο του 2010 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Μόνο οι 96 από τους 190 στους οποίους δόθηκε χάρη θα αφεθούν ελεύθεροι "αμέσως. Οι άλλοι, στην πλειοψηφία τους φυλακισμένοι του κοινού ποινικού δικαίου, θα δουν τις ποινές τους να μειώνονται σημαντικά", σύμφωνα με μία πηγή από το μαροκινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Επιθυμώ την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί άδικα. Πρόκειται για μία νέα σελίδα τη στιγμή που το Μαρόκο συμφιλιώνεται με τον εαυτό του", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Μερουάνι, ένας από τους έξι ισλαμιστές που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα αποφυλακιστούν είναι και ο ακτιβιστής Σάκιμπ ελ Χιάρι, ο οποίος καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2009 σε τρία χρόνια φυλάκισης μετά την καταγγελία που έκανε για το εμπόριο ναρκωτικών στο βόρειο Μαρόκο.