Την έννοια της κυριαρχίας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των ισχυόντων συνόρων της διασφαλίζει ο ειρηνευτικός "οδικός χάρτης" που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως η τήρηση της εκεχειρίας ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς "οι τρομοκράτες προσπαθούν διαρκώς να προκαλέσουν" τον ουκρανικό στρατό.

Ουκρανία δεν προχώρησε σε καμία υποχώρηση ως προς την εδαφική της ακεραιότητα και η ανατολική χώρα θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας", διαβεβαίωσε ο Πέτρο Ποροσένκο.

"Το πρωτόκολλο ( το οποίο υπεγράφη στο Μινσκ την περασμένη Παρασκευή) αποσκοπεί στην αποκατάσταση και τη διαφύλαξη της ουκρανικής κυριαρχίας επί του συνόλου των εδαφών του Ντονμπάς, περιλαμβανομένων των εδαφών που τελούν υπό την κυριαρχία των αυτονομιστών", είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα χορηγεί ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

"Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ομοσπονδοποίηση ή τον χωρισμό των ανατολικών περιοχών. Ο νόμος για μία προσωρινή αυτόνομη διοίκηση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παρέχει το πλαίσιο της παραμονής των περιοχών αυτών στην Ουκρανία", είπε.