Το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Λιθουανία από το Ισραήλ συζητήθηκε σήμερα κατά την διάρκεια επίσκεψης του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Ο υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών, ώστε να συζητηθεί μια πιθανή συμφωνία εξαγωγής LNG στο μέλλον, όταν το Ισραήλ θα είναι σε θέση να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η μεταξύ τους συμφωνία υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια και θα προβλέπει την προμήθεια φορτίων 0,54 δις. κ.μ. σε ετήσια βάση. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το ενδεχόμενο εξαγωγών αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και παλαιότερα, το 2012, όταν είχε θέσει το θέμα ο υπουργός Ενέργειας, Ούζι Λαντάου.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Λιθουανίας είναι να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, υπό το φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Η χώρα έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με τη Νορβηγία για εισαγωγή LNG και επιθυμεί να διαφοροποιήσει ακόμα περισσότερο τις πηγές της ώστε να είναι ενεργειακά ασφαλής στο μέλλον. Η Νορβηγία αναμένεται να καλύψει το 25% των εγχώριων αναγκών, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν σε 2,7 δις. κ.μ.