Έντονες πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα.

Οι πιέσεις προέρχονται όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από το κόμμα του, με βασικό αίτημα και από τις δύο πλευρές την παραίτησή του.

Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Σαντακάζου Τανιγκάκι ζήτησε σήμερα από τον Καν να παραιτηθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα.

"Έχει έρθει η ώρα για (τον πρωθυπουργό) να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει», μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο δηλώσεις του Τανιγκάκι. Η συνέχιση της ηγεσίας του θα είναι μια πολύ μεγάλη κακοτυχία για το λαό», προσέθεσε ο Τανιγκάκι.

Ο ηγέτης του LDP υπαινίχθηκε ότι το κόμμα του μπορεί να υποβάλει μια δεσμευτική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Καν στην κάτω βουλή και μια μη δεσμευτική πρόταση μομφής κατά του Καν στην άνω βουλή.

Αιτήματα για την αποχώρηση του Καν εκφράζονται και από το δικό του κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Ο πρόεδρος της άνω βουλής Τακέο Νισιόκα κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Καν δεν χειρίστηκε καλά τις συνέπειες της καταστροφής και τη συνεχιζόμενη κρίση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, από τον οποίο διαρρέει ραδιενέργεια μετά τη βλάβη που υπέστη από το τσουνάμι και τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε ποτέ στην Ιαπωνία.

Ο Ισίρο Οζάουα, πρώην ηγέτης του DPJ και μια από τις φυσιογνωμίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας, επέκρινε τον πρωθυπουργό για έλλειψη αρχηγικής ικανότητας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφές».