Επέκταση των συστηματικών αεροπορικών επιθέσεων κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τις συστηματικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους «όπου και αν είναι αυτοί» συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας και δεν θα τους επιτρέψει να έχουν «κανένα ασφαλές καταφύγιο». 

«Έχω καταστήσει σαφές ότι θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται», δήλωσε  και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς και στο Ιράκ».

«Αυτή είναι μια βασική αρχή της προεδρίας μου: αν απειλείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε κανένα ασφαλές καταφύγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα. 

Επίσης ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών σύρων επαναστατών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 475 επιπλέον στρατιωτικών συμβούλων για να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις καθώς και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση. 

Με τη νέα αποστολή στρατιωτικών συμβούλων οι αμερικανικές δυνάμεις ανέρχονται σε 1.000 στελέχη έχοντας διαταγή για την παροχή βοήθειας στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος ως αυξανόμενη απειλή όχι μόνο για το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.