Ένα κρεβάτι στην άκρη του δρόμου και μια πινακίδα που γράφει «απεργία πείνας». Πάνω στο κρεβάτι κάθεται ο Τζεμαΐλ Χασάνοβιτς, ένας καλοντυμένος μεσήλικας.

Το μέρος: Ο δρόμος που οδηγεί από το Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο Ποντράβανιε. 

Η αιτία: Τα χαμένα οστά του γιου του.

«Στο μέρος αυτό πέθανε ο γιος μου Τζεβάντ Χασάνοβιτς. Δεν πρόκειται να φύγω από εδώ χωρίς τα οστά του, εκτός αν με βάλουν σε ένα κουτί και με σύρουν» λέει. 

Ο Τζεβάντ Χασάνοβιτς σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή στη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη δεκαετία του 1990. Δέκα χρόνια πριν, ο Τζεμαΐλ Χασάνοβιτς ξεκίνησε να εργάζεται από κοινού με το Ινστιτούτο Αγνοουμένων προκειμένου να βρει και να θάψει τα οστά του γιου του

Ο Τζεμαΐλ συνεργάστηκε με τον Σαντίκ Σελίμοβιτς, ερευνητή του Ινστιτούτου για τον εντοπισμό και την ανάλυση πληροφοριών για τα πιθανά μέρη όπου έχει ταφεί η σορός του γιου του και αρκετών άλλων ατόμων, που σκοτώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ του 1993 και του 1995. «Σκάψαμε σε τέσσερις τοποθεσίες, αλλά δεν ήταν επιτυχείς οι προσπάθειές μας» λέει ο Σελίμοβιτς και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να μελετάμε, αλλά συχνά οι πληροφορίες μας είναι είτε παραπλανητικές είτε ελλιπείς». 

Ο Τζεμαΐλ Χασάνοβιτς, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος είναι: «Είμαι αγανακτισμένος. Σήμερα (9 Σεπτεμβρίου) βρήκα ένα οστό. Αυτό με χαροποίησε ακόμη κι αν δεν πρόκειται για οστό του γιου μου. Αλλά είμαι χαρούμενος που το έκανα. Βρήκα ένα οστό, που σημαίνει ότι μπορούν να βρεθούν και τα υπόλοιπα. Δεν είμαι ερευνητής, αλλά το έκανα για τον γιο μου».

Ο Χασάνοβιτς κάλεσε αμέσως τον Σελίμοβιτς, ο οποίος και έσπευσε στην περιοχή. "Ήρθα εδώ επειδή με κάλεσαν. Δεν είμαι κατά αυτής της οικογένειας, αντίθετα είμαι στον πλευρό της" είπε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αγνοουμένων. 

Ο Σελίμοβιτς επιβεβαίωσε ότι ο Χασάνοβιτς έχει βρει ανθρώπινα υπολείμματα και ζήτησε άδεια από το γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να διεξάγει έρευνες στην περιοχή. 

Όταν τελικά ο εισαγγελέας ανάψει το "πράσινο φως", ο Τζεμαΐλ Χασάνοβιτς θα είναι εκεί, σε επαγρύπνηση. Και θα περιμένει τα αποτελέσματα του τεστ DNA προκειμένου να είναι σίγουρος ότι έχουν βρεθεί τα οστά του γιου του. "Δεν θέλω τα οστά οποιουδήποτε. Δεν θέλω να θάψω κάποιον που δεν είναι ο γιος μου" λέει χαρακτηριστικά.