«Πιθανά» εγκλήματα πολέμου είναι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βομβαρδισμοί σχολείων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι διερεύνησε τρία περιστατικά στα οποία το Ισραήλ προκάλεσε «το θάνατο πολλών αμάχων κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου».

Οι έρευνες αφορούν τους βομβαρδισμούς στις 24 και 30 Ιουλίου δύο σχολείων του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα οποία είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλυτώσουν από τις μάχες. Η τρίτη έρευνα αφορά την εκτόξευση τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου στις 3 Αυγούστου σε τρίτο σχολείο στη Ράφα, στο νότο.

«Οι δύο πρώτες επιθέσεις δεν αφορούσαν στρατιωτικούς στόχους ή αλλιώς ήταν επιθέσεις παρανόμως δυσανάλογες. Η τρίτη επίθεση στη Ράφα ήταν, αν δεν είναι δυσανάλογη, τότε απερίσκεπτη».

Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι, μεταξύ τους 17 παιδιά, σύμφωνα με το HRW.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε τη διενέργεια πέντε εσωτερικών ποινικών ερευνών για «πιθανά λάθη» από την πλευρά του, στη διάρκεια της σύγκρουσης (8 Ιουλίου-26 Αυγούστου).

Μία από τις πέντε έρευνες αφορά ένα περιστατικό που εξέτασε το Παρατηρητήριο. Πρόκειται για τον βομβαρδισμό στις 24 Ιουλίου σχολείου του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι άλλες τέσσερις αφορούν το βομβαρδισμό σε παραλία στη βόρεια Γάζα που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων παιδιών, το θάνατο μιας γυναίκας μπροστά από το σπίτι της, ενώ αυτή είχε συνεννοηθεί για την αναχώρησή της από το σπίτι της με τον ισραηλινό στρατό, κακοποιήσεις σε βάρος ενός κρατουμένου και κλοπές που διέπραξε στρατιώτης σε ένα παλαιστινιακό σπίτι.