Οι πολιτικοί ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Τσεχίας δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τη συμμαχία τους παρά το σκάνδαλο διαφθοράς που τους έφερε ένα βήμα πριν από τη διάλυση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, μετά από σημερινές συνομιλίες.

"Οι τρεις επικεφαλής των κομμάτων του συνασπισμού με διαβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην βάση του συνασπισμού των τριών κομμάτων και γνωρίζουν καλά ότι ο καθένας τους πρέπει να κάνουν λίγο πίσω" σημείωσε ο Κλάους.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση που αποσοβηθεί η κρίση που απειλεί τον κεντροδεξιό συνασπισμό.

"Αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει, κάποιας μορφής ψήφος εμπιστοσύνης θα λάβει χώρα" σημείωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Πετρ Νέτσας ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη κάποιος τρόπος να προχωρήσουν σε συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστεί ο κίνδυνος διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού των τριών κομμάτων αλλά οι συζητήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα.