Ημέρα μνήμης είναι η σημερινή για τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Δεκατρία χρόνια μετά, οι οικογένειες των θυμάτων συγκεντρώθηκαν για μια ακόμη φορά στον χώρο του μνημείου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο κάτω Μανχάταν, στο πλαίσιο της ετήσιας, καθιερωμένης τελετής με την ανάγνωση όλων των ονομάτων των θυμάτων.

Τότε, δύο επιβατικά αεροπλάνα έπληξαν τους δίδυμους πύργους, οι οποίοι στη συνέχεια κατέρρευσαν οδηγώντας στο θάνατο 2.983 ανθρώπους, κυρίως εργαζόμενους στις εταιρείες που διατηρούσαν γραφεία στα δυο πανύψηλα κτίρια, αλλά και εκατοντάδες πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Εκείνο το πρωινό, ένα άλλο αεροπλάνο έπληξε το Πεντάγωνο και ένα άλλο συνετρίβη σε χωράφι στη δυτική Πενσιλβάνια μετά από μάχη που έδωσαν επιβάτες με τους αεροπειρατές-τρομοκράτες.

Στις 8:46 π.μ. (τοπική ώρα) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, την ώρα που προσέκρουσε το πρώτο αεροπλάνο στο Βόρειο Πύργο.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 1.100 οικογένειες που δεν έχουν βρει κανένα λείψανο των αγαπημένων τους προσώπων που σκοτώθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης που δέχτηκαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφός τους.

Η σημερινή τελετή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιείται από το Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα, και όχι από το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

«Το μουσείο αυτό θα αποτελεί ένα ιερό μνημείο του παρελθόντος μας, όπως εκείνο του Γκέτισμπεργκ (σημαντικό πεδίο μάχης στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, 1η-3η Ιουλίου 1863, όπου βρίσκεται το Εθνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο), το Περλ Χάρμπορ και το μνημείο του Βιετνάμ)» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στο Πεντάγωνο για να παραστεί στην τελετή για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.