Εάν αποδειχθεί ότι τηρείται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να άρει τον νέο κύκλο κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Όπως είπε, αυτό θα κριθεί από έκθεση που θα συντάξουν οι πρεσβευτές των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στο φως της, σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ, θα πέσουν στο τραπέζι προτάσεις για διατήρηση, μερική ή ολική άρση των κυρώσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, το Κίεβο για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι πως οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα.

«Αυτό το τμήμα των συνόρων (τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική) βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο φιλορώσων μισθοφόρων», δήλωσε στο Κίεβο ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στις Βρυξέλλες, η πηγή στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως στην ανατολική Ουκρανία «εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου χίλιοι ρώσοι στρατιώτες με σημαντικό αριθμό εξοπλισμών», ενώ 20.000 άλλοι εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.