current views are: 1

11 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:56

Την παραίτηση Ολάντ θέλουν οι Γάλλοι

Την παραίτηση του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, έως το 2017 επιθυμεί το 62% των Γάλλων.

Δημοσίευση 14:56’
αρθρο-newpost

Την παραίτηση του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, έως το 2017 επιθυμεί το 62% των Γάλλων.

Την παραίτηση του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, έως το 2017 επιθυμεί το 62% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για το εβδομαδιαίο περιοδικό “Figaro Magazine”.

Ωστόσο, σχεδόν το ίδιο ποσοστό (61%) πιστεύει πως ο πρόεδρος θα εξαντλήσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται εκείνη τη χρονιά.

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, οι ερωτηθέντες προτείνονταν άλλες δύο επιλογές: να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Όμως οι ερωτηθέντες δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν “καμιά από τις τρεις επιλογές”.

Το 54% επιθυμεί από τον Φρανουσά Ολάντ “να προχωρήσει σε διάλυση της Εθνοσυνέλευσης”, το 41% “να αλλάξει πρωθυπουργό”, αξίωμα το οποίο ασκεί εδώ και πέντε μήνες ο Μανουέλ Βαλς.

Οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών επιθυμούν την υλοποίηση κάποιου απ’ αυτά τα σενάρια σε ποσοστό μόλις 22% ή 23%.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) και αυτοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης του προέδρου (86% και 89% αντιστοίχως) και της διάλυσης της βουλής (74% και 85%).

Αντίθετα το 61% των ερωτηθέντων (39% πιστεύουν το αντίθετο) εκτιμά πως ο Φρανσουά Ολάντ θα παραμείνει στη θέση του ως το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2017. Η αναλογία τους δεν είναι πάντως παρά 48% μεταξύ των υποστηρικτών του UMP μεταξύ αυτών του Εθνικού Μετώπου.

 


σχετικα αρθρα