Τη στήριξή τους στο σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους που ανέλυσε χτες ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασαν αμερικανοί βουλευτές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα ενημερώσουν σήμερα όλα τα μέλη του Κογκρέσου και θα τους ζητήσουν να στηρίξουν το σχέδιο.

Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος επί του πεδίου, τονίζοντας ότι χρειάζεται την έγκριση αυτή προκειμένου να προχωρήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την ψηφοφορία κρίσιμης σημασίας στην προσπάθειά της να συγκροτήσει μια διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών.

Ιδιαίτερα δύσκολη εμφανίζεται η κατάσταση για τους Δημοκρατικούς, η φιλελεύθερη βάση των οποίων τείνει να αντιτίθεται στη στρατιωτική δράση, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόμμα πασχίζει να διατηρήσει την ισχνή πλειοψηφία του στη Γερουσία.

Από την άλλη, πολλοί Ρεπουμπλικανοί, που ελπίζουν ότι θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο Σώματα στις εκλογές του Νοεμβρίου, επικρίνουν εδώ και καιρό την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε δράση γρηγορότερα.