Τεράστιο πλήθος περισσότερων από 1 εκατομμυρίων ανθρώπων πλημμύρισε στην κυριολεξία τους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Σύμφωνα με το δήμο της πόλης, που διοικείται από τον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας, τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες, διαδήλωσαν με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής.

Η διαδήλωση οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της Ντιάντα, της «εθνικής ημέρας» της Καταλονίας.

Σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, που έδωσε το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία, η Μαδρίτη αρνείται κάθε τέτοια πιθανότητα επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα.

Το 2012 το ένα εκατομμύριο των Καταλανών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανάγκασαν την περιφερειακή κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα. Πέρσι οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 400 χιλιομέτρων, υποχρεώνοντας τις καταλανικές αρχές να ορίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, στις 9 Νοεμβρίου φέτος.

Στη σημερινή κινητοποίηση τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V —για να συμβολίσουν τις λέξεις «Ψηφίζω» και «Νίκη» — στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης. Οι διοργανωτές είχαν καλέσεις τους συμμετέχοντες «να γεμίσουν τους δρόμους για να γεμίσουν οι κάλπες».