Πάνω από 100 κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν διαγνωστεί στην Ιαπωνία με πολλές εστίες μόλυνσης να έχουν εντοπιστεί στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας τα κρούσματα της νόσου στο σύνολό τους είναι 103 αλλά πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω. 

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα περισσότερα θύματα της ασθένειας (που μεταδίδεται από μια ποικιλία κουνουπιών) είχαν περάσει από το πάρκο Γιογιόγκι στην καρδιά του Τόκιο, πρωτεύουσα μιας χώρας που δεν είχε βιώσει επιδημία δάγκειου πυρετού τα τελευταία 70 χρόνια.

«Η πρόγνωση είναι γενικά θετική, αλλά σε ορισμένους ασθενείς, η αιμορραγία είναι δυνατή, που θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών αν δεν έχουν σωστή περίθαλψη» ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. 

Ο δάγκειος πυρετός, που επίσης ονομάζεται "τροπική γρίπη" είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της νόσου περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας, αλλά τέσσερις τύποι του ιού του δάγκειου πυρετού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «τα συμπτώματα κυμαίνονται από ανικανότητα λόγω υψηλού πυρετού, από εμπύρετη κατάσταση με εξανθήματα από σοβαρές κεφαλαλγίες πίσω από τα μάτια, καθώς και πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις».