ΔΙΕΘΝΗ

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο Πιστόριους

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:42 / Ανανεώθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2014, 13:09
Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο Πιστόριους
Facebook Twitter Whatsapp

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους, όπως ανακοίνωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα, για τον φόνο της συντρόφου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους, όπως ανακοίνωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα, για τον φόνο της συντρόφου.

Επιπλέον, η δικαστής τον απάλλαξε από την κατηγορία που αφορούσε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο 26χρονος φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα από την ανοικτή οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει.

Ανακοίνωσε όμως την ενοχή του για το περιστατικό με τον πυροβολισμό σε εστιατόριο κρίνοντας ότι ο αθλητής παραβίασε τον νόμο.

Κατά τη σημερινή του εμφάνιση στο δικαστήριο, ο Πιστόριους παρέμεινε απαθής και καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια του.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελική αρχή στη Νότια Αφρική δηλώνει «απογοητευμένη» από την ετυμηγόρια. Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Παράλληλα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ετυμηγορία.

«Ύστερα από τη σημερινή ετυμηγορία, συμπάσχουμε με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη φοβερή τραγωδία, ειδικά την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα Στέενκαμπ που δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο συμβάν. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η IPC τόνιζε τη σημασία της διάκρισης ανάμεσα στη συμβολή του Όσκαρ στο Παραολυμπιακό Κίνημα και στην ιδιωτική του ζωή. Ως αθλητικός οργανισμός, δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε την κατάληξη μίας δικαστικής υπόθεσης που δεν συνδέεται με τον αθλητισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, το δικαστήριο απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από τις κατηγορίες της δολοφονίας, θεωρώντας ότι δεν υπήρχαν ικανά αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προσχεδιάσει τον φόνο της φίλης του, ενώ έγινε δεκτό το επιχείρημα ότι φοβόταν για τη ζωή του, γι 'αυτό και πυροβόλησε.

Η δικαστής, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία», δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα.

Επίσης, η δικαστής είπε πως «ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια».

Η ποινή του παραολυμπιονίκη αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα και δεν θα ξεπερνά τα 15 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο Πιστόριους είχε πυροβολήσει τη Ρίβα Στίνκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου 2014, μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια, θεωρώντας -όπως ισχυρίζεται- πως ήταν διαρρήκτης.