Στη σύλληψη των ανδρών που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τη  νεαρή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι το 2012 προχώρησε ο πακιστανικός στρατός. 

Οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν είχαν πυροβολήσει την 15χρονη τότε Μαλάλα την ώρα που έβγαινε από το σχολείο της, εκείνη όμως επιβίωσε —αν και σοβαρά τραυματισμένη— από την επίθεση αυτή και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση και ιδίως των κοριτσιών.

«Η ομάδα που είχε εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Μαλάλα Γιουσαφζάι συνελήφθη» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού, ο στρατηγός Άσιμ Μπάτζουα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Ραουαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Οι 10 άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας εφόδου που πραγματοποίησαν από κοινού ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε τον Ιούνιο εναντίον του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (TTP) και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων στη βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.