Πιστώσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων (περίπου 116 εκατ. ευρώ) προτίθεται να χορηγήσει η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑφΤΑ) στις χώρες της δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, για να συνδράμει στις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε ισορροπία.

Ωστόσο, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης έθεσε ως όρο να δείξουν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας.

«Η επείγουσα ανάγκη είναι να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ΑφΤΑ Ντόναλντ Καμπερούκα στην εφημερίδα Le Monde. «Η τράπεζα είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 150 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς και τα εθνικά νομίσματά τους», ανέφερε ο ίδιος.

«Όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιπλέον προσπάθειες που θα καταβάλουν για να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας τους και την ασφάλεια των τροφίμων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΑφΤΑ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα χορηγήσει δωρεές ύψους 60 εκατ. δολαρίων για να εκπαιδευθούν εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και να αγοραστούν εφόδια για να καταπολεμηθεί το ξέσπασμα του Έμπολα.