Η Αυστραλία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσει το διεθνή συνασπισμό στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ.

Απαντώντας σε επίσημο αίτημα των ΗΠΑ, η Αυστραλία θα αναπτύξει δύναμη 600 ανδρών μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντάργουιν, ο πρωθυπουργός Αμποτ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των 600 στρατιωτών --400 αεροπόρων και σχεδόν 200 ακόμη στρατιωτών-- στα ΗΑΕ, γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ. Δεν πρόκειται για "μονάδες μάχης", τόνισε. Όμως, η Αυστραλία θέλει να "συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κρίση". Η Καμπέρα θέλει να "μετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις" λόγω της "απειλής που συνιστά η λατρεία του θανάτου όχι μόνο για τον ιρακινό λαό, όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας".

Η Καμπέρα θέλει επίσης να αναπτύξει στα ΗΑΕ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οκτώ μαχητικά αεροσκάφη RAAF F/A18, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους που θα παράσχουν βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις.

Η Αυστραλία ήδη συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό, στο πλευρό των Αμερικανών, στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πολεμοφοδίων, στις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ, καθώς και στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και αεροσκαφών μόλις δύο ημέρες μετά την αύξηση από την Καμπέρα του επιπέδου συναγερμού κατά της απειλής που αποτελούν οι αυστραλοί τζιχαντιστές που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία.