Περίπου 930 άτομα από τη Γαλλία εμπλέκονται στον τζιχάντ στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ «350 βρίσκονται επί του πεδίου, ανάμεσά τους 60 γυναίκες. Περί τους 180 έχουν φύγει από τη Συρία και 170 είναι σε σημεία διαμετακόμισης προς την περιοχή, 230 εξέφρασαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί. Στο σύνολο των 930 ατόμων προστίθενται 36 που έχασαν τη ζωή τους εκεί».

Την αποκάλυψη αυτή έκανε μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Όταν ρωτήθηκε για τα γεγονότα που διηγούνται γάλλοι τζιχαντιστές κατά την επιστροφή τους στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη γι αυτά που έκαναν και δηλώνουν έτοιμοι να ξαναφύγουν. Άλλοι, συντετριμμένοι από τη βία και άλλες ωμότητες στις οποίες μετείχαν ή παραβρέθηκαν, εξηγούν αντίθετα ότι θέλουν να αποδεσμευτούν. Άλλοι ακόμη ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν για εκεί έχοντας ανθρωπιστικό σκοπό, ενώ διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών».

Στη Γαλλία, πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση έκανε λόγο για περίπου 950 εμπλεκόμενα πρόσωπα με την ακόλουθη κατανομή: 350 επί του πεδίου, 150 σε σημεία διαμετακόμισης, 180 προς επιστροφή, 220 με πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί.