Σπάνια δεν ήταν μόνο η κίνησή του να παντρέψει και μάλιστα 20 ζευγάρια. Ακόμη πιο σπάνια η επιλογή του να παντρέψει ζευγάρια που έχουν αποκτήσει παιδιά εκτός γάμου.

Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε την κίνηση αυτή εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου με επίκεντρο θέματα όπως η οικογένεια, ο γάμος, οι προγαμιαίες σχέσεις και το διαζύγιο, γίνεται αντιληπτή ως μία επιβεβαίωση της πεποίθησής του ότι η Εκκλησία που πρέπει να υποδέχεται στους κόλπους της όλους τους πιστούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αμαρτήσει.

Στο κήρυγμά του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε ότι ο γάμος είναι ένα «απαιτητικό ταξίδι, πολλές φορές δύσκολο, πολλές φορές ταραχώδες» και είπε προς τους νεόνυμφους ότι είναι «φυσιολογικό για ένα σύζυγο και μία σύζυγο να διαφωνούν, αυτό συμβαίνει πάντα».
«Αλλά σας συμβουλεύω να μην ολοκληρώνετε ποτέ την ημέρα χωρίς να συμφιλιωθείτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία μικρή χειρονομία και αυτό αρκεί» υπογράμμισε.

Η επισκοπή της Ρώμης επέλεξε τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, τους περιέγραψε ως «ζευγάρια όπως πολλά άλλα».