current views are: 2

15 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:21

Σύνοδος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα

Σύνοδο για την αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα πραγματοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοσίευση 06:21’
αρθρο-newpost

Σύνοδο για την αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα πραγματοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Σύνοδο για την αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα πραγματοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ευρω-Σύνοδο θα συμμετέχουν πολλοί υπουργοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συντονίσουν τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες της δυτικής Αφρικής, οι οποίες πλήττονται από την επιδημία.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο θα είναι η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Μαρισόλ Τουρέν και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης, Ανίκ Ζιραρντέν

Σημειώνεται πως τη σύνοδο τη διοργανώνουν από κοινού οι ευρωπαίοι επίτροποι Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Ανάπτυξης, Άντρις Πίμπαλγκς και Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαθέσει βοήθεια ύψους 140 εκατ. ευρώ (181 εκατ. δολάρια), ώστε να  ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας τεσσάρων κρατών της δυτικής Αφρικής (Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία), τα οποία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει ποτέ.

Το Σάββατο, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει πιστώσεις 150 δολαρίων (116 εκατ. ευρώ), για να συνδράμει στις προσπάθειες των κρατών αυτών να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε ισορροπία. Ωστόσο, έθεσε ως όρο να δείξουν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας.

Τραγικός απολογισμός

Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι, επί συνόλου τουλάχιστον 4.784 κρουσμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Αφρική από την επιδημία του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, τονίζοντας πως αυτή η εκτίμηση μπορεί να είναι συντηρητική.

Η Τσαν είπε ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη δυνατότητα των αρχών να τον ελέγξουν και έκανε έκκληση για τη διεθνή παροχή βοήθειας με την αποστολή ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, δηλαδή στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και την Λιβερία.

«Η επιδημία του Έμπολα που μαστίζει τμήματα της δυτικής Αφρικής είναι η πιο εκτεταμένη, η πιο πολύπλοκη και η σφοδρότερη στα σχεδόν 40 χρόνια από την εμφάνιση της νόσου. Ο αριθμός των νέων ασθενών αυξάνεται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τη δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης», είπε η Τσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η επιδημία του ιού στη δυτική Αφρική ξεκίνησε τον Μάρτιο κι έχει εξαπλωθεί στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. 

Τον Νοέμβριο τα πρώτα εμβόλια

Έως τον Νοέμβριο ενδέχεται να είναι έτοιμα δύο εμβόλια για την πρόληψη του θανατηφόρου ιού. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μετά τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ήδη και αφού ολοκληρωθούν αυτές που έπονται, «εάν τα εμβόλια μοιάζουν ασφαλή, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για χρήση κατά προτεραιότητα από το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας».

Εξάλλου ο Οργανισμός επισήμανε ότι προϊόντα που παράγονται με βάση το αίμα επιζώντων του Έμπολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του ιού.

Τα υπάρχοντα αποθέματα όλων των πειραματικών φαρμάκων για τον ιό είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και δεν θα αρκέσουν ούτε καν για τους επόμενους μήνες, αλλά η κατάσταση όσον αφορά τα εμβόλια μοιάζει να είναι «ελαφρά καλύτερη», ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Βίντεο – σοκ

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει το βίντεο που δείχνει ασθενείς να πεθαίνουν έξω από νοσοκομεία – παράγκες. 


σχετικα αρθρα