Πριν από δύο εβδομάδες, στην ανατολική Ουκρανία, οι αυτονομιστές αντάρτες πέρασαν στην αντεπίθεση. Διεύρυναν την παρουσία τους στα εδάφη της περιοχής, έφτασαν να απειλούν ακόμη και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης και έτρεψαν σε φυγή τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι εξελίξεις αυτές - πέραν των καταγγελιών Δύσης και Κιέβου περί ευθείας ρωσικής επέμβασης στις συγκρούσεις - έστρεψε για ακόμη μία φορά τα βλέμματα πάνω στον αιματηρό εμφύλιο. Το κυριότερο όμως: Όλο και περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, άρχισαν να κάνουν λόγο για μία «διεθνοποίηση» του εμφυλίου.

Το Ria Novosti, σε πρόσφατο δημοσίευμα του, έκανε λόγο για εθελοντές που έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών. Μάλιστα, ένα από τα ισχυρότερα τάγματα που δραστηριοποιείται στις μάχες αποτελείται από εθελοντές που προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Πολωνία.

Ένας από τους πρώτους εθελοντές που έσπευσαν να λάβουν μέρος στις αιματηρές μάχες είναι και ο γάλλος Βίκτορ Λέντα, ο οποίος μίλησε στο newpost για την σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, για τους λόγους που τον ώθησαν πολεμήσει, αλλά και για τα άμεσα σχέδια των ανταρτών.

Έχοντας υπηρετήσει σε ένα σε ένα επίλεκτο σύνταγμα των γαλλικών ειδικών δυνάμεων - στους πεζοναύτες- ο συνομιλητής μας δεν βρίσκεται μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Διοικητής των Γάλλων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία, είναι σαφής όσον αφορά τους λόγους που τον ώθησαν να βρεθεί εκ νέου στο πεδίο της μάχης.

«Αποφασίσαμε να πάρουμε τα όπλα μαζί με τους κατοίκους του Ντονμπάς (σ.σ. Η περιοχή που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ) γιατί θέλουμε να πληροφορήσουμε τον γαλλικό λαό για την πραγματικότητα αυτού του πολέμου. Τα γαλλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την Ρωσία ως τον επιτιθέμενο, ενώ γνωρίζουμε πως η Δύση είναι αυτή που επιτίθεται και βομβαρδίζει τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς», αναφέρει.

Σαφείς είναι και οι απόψεις του σχετικά με τη Μόσχα. Παρότι παραδέχεται έως έναν βαθμό την εμπλοκή της Ρωσίας στη μάχη, απορρίπτει μετ' επιτάσεως τους ισχυρισμούς περί εισβολής στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία:

«Οι Ρώσοι δεν εισέβαλαν στην ανατολική Ουκρανία, οι πραγματικοί αυτονομιστές είναι οι δυτικοί - και ειδικότερα οι ΗΠΑ- που θέλουν να διαχωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και γεωπολιτικής σφαίρας της Ρωσίας. (...) οι Δυτικοί θέλουν να επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο ζωής στην ανατολή Ουκρανία και να αφαιμάξουν τους πλούσιους πόρους τους. Η Ρωσία απλώς υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, δίχως να παρεμβαίνει ευθέως στη Νοβορωσία (σ.σ. Η ονομασία που έχουν δώσει οι αυτονομιστές στα εδάφη που έχουν υπό έλεγχο».

Όσο για την κατάπαυση του πυρός; Σύμφωνα με τον Λέντα, απλά δεν υφίσταται. «Πολεμάμε ακόμα στην Μαριούπολη» σημειώνει στο newpost και προσθέτει πως «αυτή η εκεχειρία συμφωνήθηκε μόνο και μόνο για να μπορέσει η "χούντα" του Κιέβου να λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό από το ΝΑΤΟ. Εάν το Κίεβο πραγματικά επικρατούσε στη μάχη, απλώς δεν θα υπήρχε καμία κατάπαυση του πυρός».

Καταλήγοντας, εμφανίζεται βέβαιος πως η Μαριούπολη, θα πέσει σύντομα στα χέρια των ανταρτών. «Ο έλεγχος της πόλης πρόκειται να αλλάξει (σ.σ. χέρια), για αυτό το Κίεβο επικεντρώνει σε αυτή τη μάχη» εκτιμά.