Το δικαστήριο του Τορίνο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, την ετυμηγορία για την υπόθεση θανάτου επτά εργατών, τον Δεκέμβριο του 2007, στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας ThyssenKrupp.

Στη διάρκεια της δίκης είχε ζητηθεί η καταδίκη «για ανθρωποκτονία από πρόθεση» του γενικού διευθυντή του κλάδου του εργοστασίου στην Ιταλία Χάραλντ Έσπενχαν σε 16,5 χρόνια, μία πρόταση πρωτοφανής για εργατικό δυστύχημα στην Ιταλία.

Ο εισαγγελέας Ραφαέλε Γκουαρινιέλο έχει ζητήσει την καταδίκη σε 13,5 χρόνια για άλλους τέσσερις υπευθύνους της εταιρείας και την επιβολή ποινής φυλάκισης εννέα ετών σε πέμπτο στέλεχός της. Τα πέντε αυτά πρόσωπα προσήχθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Παράλληλα αξιούται η καταβολή αποζημίωσης ενάμιση εκατ. ευρώ από την ίδια την ThyssenKrupp, η οποία δικάζεται ωσεί ηθικού προσώπου στη διαδικασία αυτή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων θεωρούν ανεπαρκείς τις ποινές που αξιώνει η δικαιοσύνη.

Το δυστύχημα, που οφείλεται σε έκρηξη, την οποία επακολούθησε πυρκαγιά στη γραμμή παραγωγής στο τμήμα έλασης στις 6 Δεκεμβρίου 2007, είναι ένα από τα σοβαρότερα τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία και είχε αναστατώσει ολόκληρη τη Χερσόνησο, καθώς τα περισσότερα θύματα κατέληξαν έπειτα από αγωνία πολλών ημερών λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστησαν.

Η κατηγορούσα αρχή εκτιμά πως η επιχείρηση είχε συνείδηση των κινδύνων πυρκαγιάς που ενυπήρχαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο μάλιστα ήταν έτοιμο να κλείσει πριν την τραγωδία. Η υπεράσπιση αρνείται την κατηγορία και ένας από τους συνηγόρους κατήγγειλε τη διαδικασία ως «πολιτική δίκη».

Ο μοναδικός επιζών από το δυστύχημα, ο Αντόνιο Μποκούτσι, εξελέγη βουλευτής με το κεντροαριστερό αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2008.