Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δημοσιεύματαπου αναφέρουν ότι η χώρα του αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση περιοχές του βορείου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Απαντώντας στις καταγγελίες αυτές, ο Γιλντίζ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει οποιαδήποτε εισροή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, εάν επιβεβαιώσει ότι αυτό το γεγονός ισχύει.

«Σε αυτές τις εισαγωγές πετρελαίου, δε συμπεριλαμβάνεται πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες εισαγωγές στην Τουρκία μέσω του αγωγού του Κιρκούκ στο Ιράκ.

Η Τουρκία κατά πληροφορίες ήδη έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου στα σύνορά της με το Ιράκ.

Συμφωνία με το Κατάρ

Ο Τανέρ Γιλντίζ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Κατάρ, όπου συνόδευσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι σε τομείς-κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της υποστήριξης ισλαμικών πολιτικών κομμάτων—όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μία συμφωνία για την αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Κατάρ. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή φέτος.