Και το όνομα της διαδόχου του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία της Πολωνίας είναι Εύα Κόπατς.

H πρόεδρος της Κάτω Βουλής έλαβε σήμερα εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι να προχωρήσει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο μετά την παραίτηση του Τουσκ.

«Θα είναι μια καλή κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι το έργο μου θα είναι δύσκολο, όμως είμαι έτοιμη να αναλάβω αυτήν την πρόκληση» δήλωσε ενώπιον του Τύπου η 57χρονη Κόπατς, αφού παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Κόπατς έχει στη διάθεσή της μια προθεσμία 15 ημερών για να παρουσιάσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης στον επικεφαλής του πολωνικού κράτους, όμως από την προεδρία έχει ήδη αναφερθεί η ημερομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σενάρια που δημοσιεύουν πολωνικά μέσα ενημέρωσης, πολλά χαρτοφυλάκια αναμένεται να αλλάξουν χέρια, όπως εκείνο του υπουργείου Εσωτερικών και ίσως και αυτό του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας είναι εδώ και 7 χρόνια ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Ο Σικόρσκι, ένας από τους γνωστότερους Πολωνούς πολιτικούς στο εξωτερικό, ενδέχεται να διαδεχθεί την Κόπατς στην προεδρία της Δίαιτας (του Κοινοβουλίου).

Η Κόπατς, στενή συνεργάτιδα του Τουσκ, αναμένεται να τον διαδεχθεί και στην προεδρία του κόμματός του, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO, κεντροδεξιά).

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, σε μια έκτακτη συνεδρίασή του που έχει προγραμματισθεί για την 27η Σεπτεμβρίου.