Ένας κατά συρροή βιαστής και δολοφόνος που υποστηρίζει ότι πάσχει από «ανυπόφορο ψυχικό άλγος», θα υποβληθεί σε ευθανασία, όπως ζητάει εδώ και χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο 52χρονος Φρανκ Φαν Ντερ Μπλίκεν, έχοντας ήδη εκτίσει ποινή 30 ετών σε βελγική φυλακή, πληροί τις ιατρικές και νομικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος του 2002 για την ευθανασία.

Για το λόγο αυτό, θα βγει τις επόμενες ημέρες από τη φυλακή της Μπριζ και θα εισαχθεί σε νοσοκομείο, εξήγησε ο δικηγόρος Γιος Βάντερ Φέλπεν.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν διέπραξε πολλούς βιασμούς και σε μία περίπτωση σκότωσε το θύμα του. Θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία και δεν θέλει να αφεθεί ελεύθερος όμως χαρακτηρίζει απάνθρωπες τις συνθήκες κράτησής του. Εδώ και τέσσερα χρόνια δηλώνει ότι «δεν θέλει πλέον να ζει έτσι και δεν μπορεί να αντέξει άλλο τον πόνο», υπογράμμισε ο Φέλπεν.

«Είμαι άνθρωπος και, ό,τι κι αν έκανα, παραμένω άνθρωπος. Επομένως ναι, κάντε μου ευθανασία» εξήγησε ο ίδιος ο κρατούμενος στη φλαμανδική τηλεόραση VRT.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο κρατούμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να του γίνει ευθανασία, αφού αυτό επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι το 2013 1.807 άνθρωποι επέλεξαν να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο στο Βέλγιο, αριθμός-ρεκόρ, αυξημένος κατά 27% σε σύγκριση με το 2012.