Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκαν στη σημασία να διατηρηθεί η εκεχειρία στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κατάσταση στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της σχολαστικής διατήρησης της εκεχειρίας από τις πλευρές που εμπλέκονται στην ενδοουκρανική διαμάχη και την αποτελεσματική εποπτεία της από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Λίγες ώρες πιο πριν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εκεχειρία.

Ο Μπαρόζο «υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πλήρως σεβαστό το σχέδιο εκεχειρίας των 12 σημείων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ» μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας στην ανατολική Ουκρανία αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, με τον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή, έπειτα από μια τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2016 η εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Κιέβου.

Οι Μπαρόζο και Πούτιν «δήλωσαν ότι συμφωνούν» με αυτή την πρόταση, που πρέπει πλέον να επικυρώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία όμως προκαλεί ήδη αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Nωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κριμαία την Κυριακή, τις πρώτες που διοργανώθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία τον Μάρτιο.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των αποκαλούμενων τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κριμαίας της 14ης Σεπτεμβρίου και δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

«Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να καταδικάζει την κατοχή και την αποκαλούμενη προσάρτηση του ουκρανικού αυτού εδάφους στη Ρωσική Ομοσπονδία, γεγονός που παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε η Χαρφ.