Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Δύο 24ωρα απομένουν μέχρι το ιστορικό δημοψήφισμα στην Σκωτία, που θα κρίνει εάν αυτή θα παραμείνει κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου ή θα ανεξαρτητοποιηθεί. Το κλίμα είναι διχαστικό, τα σενάρια τρόμου, προερχόμενα κυρίως από το Λονδίνο, δίνουν και παίρνουν και οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν «θρίλερ». Ένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στη Σκωτία δίνει στο newpost.gr το κλίμα που επικρατεί. 

«Την 19η Σεπτέμβρη θα ανατείλει μια εξαιρετικά σημαντική περίοδος για την Σκωτία -αν τελικά ολοκληρωθεί η μεγάλη ανατροπή υπέρ του "ναι", ακόμα και αν επικρατήσει οριακά το "όχι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας. Για την ώρα, το σενάριο μιας καθαρής επικράτησης του "όχι" (Better Together) έναντι του "ναι" (Yes Scotland) δεν θεωρείται ρεαλιστικά πιθανό» δηλώνει στο newpost, o Θωμάς Γιούργας, Δρ Φιλοσοφίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στην παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως ο αριθμός των αναποφάσιστων, που κυμαίνεται σε διψήφιο αριθμό (17% στην έρευνα του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian) αφήνει τα πάντα ανοιχτά. 

Το κλίμα στη χώρα 

«Στην μεγαλύτερη πορεία του Orange Parade στην ιστορία της Σκωτίας, πάνω από 20.000 χιλιάδες οπαδοί του "όχι" παρέλασαν στους δρόμους του Εδιμβούργου υπό την συνοδεία μουσικής. Με κεντρικό σύνθημα "Proud to be British" οι οπαδοί της ένωσης έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα την ώρα που η καμπάνια του "Yes Scotland" υπό την καθοδήγηση του First Minister της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ και του SNP φαίνεται να έχει το μομέντουμ» τονίζει ο κ. Γιούργας, προσθέτοντας: 

«Περπατώντας στο Εδιμβούργο και την Γλασκώβη βλέπεις παντού αυτοκόλλητα στα παράθυρα των σπιτιών (κυρίως του "ναι"), περίπτερα με προπαγανδιστικό υλικό, συγκεντρώσεις και ομιλίες στις γειτονιές. Ένας μεγάλος αριθμός Σκωτσέζων κατοίκων κυκλοφορεί φορώντας κονκάρδες YES, AYE ή NO THANKS

Οι υποστηρικτές του "ναι" οραματίζονται μία ανεξάρτητη Σκωτία, απαλλαγμένη από την νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση του Κάμερον και των Τόρις, απαλλαγμένη από την ακροδεξιά ατζέντα του πολύ ισχυροποιημένου Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP. Οραματίζονται μια Σκωτία οικονομικά αυτάρκη που ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα σε εξοπλιστικά προγράμματα και περισσότερα χρήματα στην Υγεία και την Παιδεία. Σημείο-κλειδί και η σκωτσέζικη πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών (οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου) αλλά και η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει το SNP (π.χ. το επίδομα ανεργίας είναι κοντά στις 600 λίρες)». 

Τα σενάρια... τρόμου 

Η υπόθεση του δημοψηφίσματος, πάντως, δεν μένει στα σύνορα της Σκωτίας, αφού το Λονδίνο πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να αποτρέψει την απόσχιση, την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν τους οικονομικούς κινδύνους που θα σημάνει ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ έχουν διαμηνύσει ότι το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει σε μία ανεξάρτητη Σκωτία να έχει κοινό νόμισμα, όπως ισχύει τώρα.  

Ο βρετανός πρωθυπουργός, σε μία ομιλία σε δραματικούς τόνους από το Αμπερντίν της Σκωτίας διαμήνυσε ότι ενδεχόμενο διαζύγιο θα είναι επώδυνο. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μοιραζόμαστε πια το ίδιο νόμισμα, οι ένοπλες δυνάμεις μας τις οποίες συγκροτήσαμε από κοινού στη διάρκεια αιώνων θα διαχωριστούν», ανέφερε τονίζοντας ότι «αν η Σκωτία ψηφίσει “ναι”, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαιρεθεί και θα πάρουμε ξεχωριστούς δρόμους για πάντα». 

Σημειώνεται ότι τρεις τράπεζες, η Lloyds, η Royal Bank of Scotland και η Clydesdale Βank, ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο εάν η Σκωτία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί. 

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του εκπροσώπου του Μπιλ Μάρεϊ, τόνισε ότι «μια νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα θα αποτελούσε πηγή "ανησυχίας" για την οικονομία και θα μπορούσε να προκαλέσει "αρνητικές αντιδράσεις" στις αγορές». 

«Ακούγεται συχνά το επιχείρημα (κατά του "ναι") σύμφωνα με το οποίο ο Σάλμοντ και το SNP ποντάρουν το μέλλον της σκωτσέζικης οικονομίας στα κοιτάσματα πετρελαίου της Βόρειας θάλασσας, τα οποία όμως είναι περιορισμένα ώστε να στηριχθεί μακροπρόθεσμα μια ισχυρή οικονομία. Έτσι, σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (κυρίως στους άνω των 50) επικρατεί ένα αίσθημα φόβου για το μέλλον μιας αποσχισμένης Σκωτίας. Ο φόβος -ο οποίος τροφοδοτείται τεχνηέντως από τα μεγαλύτερα βρετανικά ΜΜΕ- δεν έγκειται μόνο σε μακροπρόθεσμα, μακροοικονομικά ζητήματα που ίσως αντιμετωπίσει η ανεξάρτητη Σκωτία, αλλά και σε άμεσα ζητήματα όπως, για παράδειγμα, η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων» επισημαίνει ο κ. Γιούργας. 

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το «βήμα πίσω» που θα κάνει η Σκωτία στο ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι Βρυξέλλες θα συζητήσουν το ζήτημα ξανά από την αρχή, σε άλλο πλαίσιο. 

Εντυπωσιακή συμμετοχή 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Γιούργα, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συμμετοχή της κοινωνίας στον πολιτικό διάλογο για το δημοψήφισμα, αφού η συμμετοχή σε αυτό, για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, που ζουν στη Σκωτία, αναμένεται να ξεπεράσει το 95%.  

«Προφανώς, επικρατεί όλο και περισσότερο ένα διχαστικό κλίμα όσο πλησιάζουμε στην κάλπη της 18ης Σεπτεμβρίου, αλλά η ποσοτική και ποιοτική συμμετοχή της βρετανικής κοινωνίας στο θέμα της ανεξαρτησίας είναι μία δημοκρατική κατάκτηση και a priori νίκη για τους Σκωτσέζους και τους Βρετανούς» καταλήγει.