Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει σήμερα να απαντήσει στην επιδημία του Έμπολα ανακοινώνοντας την αποστολή περίπου 3.000 αμερικανών στρατιωτικών στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του ιού που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους.

Ο Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα.

Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ένα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό των επιχειρήσεων θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια, διευκρίνισε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Οι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται.

Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση 500 εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.