Την υποστήριξη της Εθνοσυνέλευσης επιχειρεί να αποσπάσει ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, για τη σοσιαλφιλελεύθερη πολιτική του, η οποία έχει κρίσιμη σημασία για την κυβέρνηση που καταγράφει αρνητικά ρεκόρ δημοτικότητας και η γραμμή της αμφισβητείται στους κόλπους της ίδιας της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας.

Η «ψήφος εμπιστοσύνης» θα εξασφαλίσει στη μεταρρυθμιστική αριστερά μια νομιμοποίηση την οποία τής αμφισβητούν η δεξιά αντιπολίτευση κι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Το μείζον διακύβευμα για τον Βαλς κατά τη σημερινή ψηφοφορία είναι να πείσει τους «αντάρτες» βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ασκεί δεξιά πολιτική που ευνοεί τους εργοδότες.

Οι εν λόγω «αντάρτες» βουλευτές ενδέχεται να επιλέξουν σήμερα μια στάση «συλλογικής αποχής», όπως και οι περισσότεροι από τους 18 οικολόγους βουλευτές.

Η σοσιαλιστική ομάδα έχει αυτή τη στιγμή 289 βουλευτές από τους 577, δηλαδή ακριβώς την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μανουέλ Βαλς μπορεί επίσης να υπολογίζει στις ψήφους των ριζοσπαστών της αριστεράς, οι οποίοι διαθέτουν τρεις υπουργούς και 17 βουλευτές.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 62% των Γάλλων, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, και με υπόβαθρο την επικείμενη επιστροφή στην πολιτική αρένα του δεξιού προκατόχου του, του Νικολά Σαρκοζί.