Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτόχρονα με την έγκριση της από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία –και 35 αποχές– τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ, με την οποία εξασφαλίζεται ένας χώρος ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και των ευρωπαϊκών χωρών και καταργούνται οι δασμοί στην διακίνηση των προϊόντων.

Στην εισαγωγική ομιλία του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς χαρακτήρισε τη στιγμή της ταυτόχρονης ψηφοφορίας ιστορική και μοναδική στην ιστορία του διεθνούς κοινοβουλευτισμού.

Οι ευρωβουλευτές, αμέσως μετά, είχαν την δυνατότητα να ακούσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα καταθέσει σύντομα το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, με το οποίο θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα ενισχυθεί η δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο υποστήριξε ότι, κανένα άλλο έθνος δεν έχει πληρώσει όσο η Ουκρανία, την επιθυμία του να μπει στην Ευρώπη και κατέληξε, λέγοντας: "Χωρίς την Ουκρανία δεν υπάρχει Ευρώπη".